امام حسن عسكرى (ع) در سال 232 هجرى در مدینه چشم به جهان گشود مادروالا گهرش سوسن یا سلیل زنى لایق و صاحب فضیلت و در پرورش فرزند نهایت مراقبت راداشت ، تا حجت حق را آن چنان كه شایسته است پرورش دهد . این زن پرهیزگار در سفرى كه امام عسكرى (ع) به سامرا كرد همراه امام بود و در سامرا از دنیا رحلت كرد . كنیه آن حضرت ابامحمد بود.
صورت و سیرت امام حسن عسكرى (ع):
امام یازدهم صورتى گندمگون و بدنى در حد اعتدال داشت . ابروهاى سیاهكمانى ، چشمانى درشت و پیشانى گشاده داشت . دندانها درشت و بسیار سفید بود . خالى بر گونه راست داشت . امام حسن عسكرى (ع) بیانى شیرین و جذاب و شخصیتى الهى باشكوه و وقار و مفسرى بىنظیر براى قرآن مجید بود . راه مستقیم عترت و شیوه صحیح تفسیر قرآن را به مردم و به ویژه براى اصحاب بزرگوارش - در ایام عمر كوتاه خود - روشن كرد .
دوران امامت :
به طور كلى دوران عمر 29 ساله امام حسن عسكرى (ع) به سه دوره تقسیممىگردد :
دوره اول 13 سال است كه زندگى آن حضرت در مدینه گذشت .
دوره دوم 10 سال در سامرا قبل از امامت.
دوره سوم نزدیك 6 سال امامت آن حضرت مىباشد . دوره امامت حضرت عسكرى (ع) با قدرت ظاهرى بنى عباس رو در روى بود . خلفایى كه به تقلید هارون در نشان دادن نیروى خود بلندپروازیهایى داشتند .
امام حسن عسكرى (ع) از شش سال دوران اقامتش ، سه سال را در زندان گذرانید .
زندانبان آن حضرت صالح بن وصیف دو غلام ستمكار را بر امام گماشته بود ،تابتواند آن حضرت را -به وسیله آن
دو غلام - آزار بیشترى دهد ، اما آن دو غلام كه خود از نزدیك ناظر حال و حركات امام بودند تحت تأثیر آن امام بزرگوار قرار گرفته به صلاح و خوش رفتارى گراییده بودند . وقتى از این غلامان جویاى حال امام شدند ، مىگفتند این زندانى روزها روزهدار است و شبها تا بامداد به عبادت و راز و نیاز با معبود خود سرگرم است و با كسى سخن نمىگوید .
عبیدالله خاقان وزیر معتمد عباسى با همه غرورى كه داشت وقتى با حضرت عسكرى ملاقات مىكرد به احترام آن حضرت برمىخاست ، و آن حضرت را بر مسند خود مىنشانید . پیوسته مىگفت : در سامره كسى را مانند آن حضرت ندیدهام ، وى زاهدترین و داناترین مردم روزگار است . پسر عبیدالله خاقان مىگفت : من پیوسته احوال آن حضرت را از مردم مىپرسیدم . مردم را نسبت به او متواضع مىیافتم . مىدیدم همه مردم به بزرگواریش معترفند و دوستدار او مىباشند . با آنكه امام (ع)جز با خواص شیعیان خود آمیزش نمىفرمود ، دستگاه خلافت عباسى براى حفظ آرامش خلافت خود بیشتر اوقات ، آن حضرت را زندانى و ممنوع از معاشرت داشت .
" از جمله مسائل روزگار امام حسن عسكرى (ع) یكى نیز این بود كه از طرف خلافت وقت ، اموال و اوقات شیعه ، به دست كسانى سپرده مىشد كه دشمن آل محمد (ص) و جریانهاى شیعى بودند ، تا بدین گونه بنیه مالى نهضت تقویت نشود .
چنانكه نوشتهاند كه احمد بن عبیدالله بن خاقان از جانب خلفا ، والى اوقاف و صدقات بود در قم ، و او نسبت به اهل بیت رسالت ، نهایت مرتبه عداوت را داشت " . " نیز اصحاب امام حسن عسكرى ، متفرق بودند و امكان تمركز براى آنان نبود ، كسانى چون ابوعلى احمد بن اسحاق اشعرى در قم و ابوسهل اسماعیل نوبختى در بغداد مىزیستند ، فشار و مراقبتى كه دستگاه خلافت عباسى ، پس از شهادت حضرت رضا (ع) معمول داشت ، چنان دامن گسترده بود كه جناح مقابل را با سختترین نوع درگیرى واداشته بود . این جناح نیز طبق ایمان به حق و دعوت به اصول عدالت كلى ،این همه سختى را تحمل مىكرد، و لحظهاى از حراست (و نگهبانى ) موضع غفلت نمىكرد " .اینكه گفتیم : حضرت هادى (ع) و حضرت امام حسن عسكرى (ع) هم از سوى دستگاه خلافت تحت مراقبت شدید و ممنوع از ملاقات با مردم بودند و هم امامان بزرگوار ما - جز با یاران خاص و كسانى كه براى حل مشكلات زندگى مادى و دینى خود به آنها مراجعه مىنمودند - كمتر معاشرت مىكردند به جهت آن بود كه دوران غیبت حضرت مهدى (ع) نزدیك بود ، و مردم مىبایست كمكم بدان خو گیرند ، و جهت سیاسى و حل مشكلات خود را از اصحاب خاص كه پرچمداران مرزهاى مذهبى بودند بخواهند ، و پیش آمدن دوران غیبت در نظر آنان عجیب نیاید . بارى ، امام حسن عسكرى (ع)بیش از 29 سال
عمر نكرد ولى در مدت شش سال امامت و ریاست روحانى اسلامى ، آثار مهمى از تفسیر قرآن و نشر احكام و بیان مسائل فقهى و جهت دادن به حركت انقلابى شیعیانى كه از راههاى دور براى كسب فیض به محضر امام (ع) مىرسیدند بر جاى گذاشت .
در زمان امام یازدهم تعلیمات عالیه قرآنى و نشر احكام الهى و مناظرات كلامى جنبش علمى خاصى را تجدید كرد ، و فرهنگ شیعى - كه تا آن زمان شناخته شده بود - در رشتههاى دیگر نیز مانند فلسفه و كلام باعث ظهور مردان بزرگى چون یعقوب بن اسحاق كندى ، كه خود معاصر امام حسن عسكرى بود و تحت تعلیمات آن امام ، گردید .
در قدرت علمى امام (ع) - كه از سرچشمه زلال ولایت و اهل بیت عصمت مایه گرفته بود - نكتهها گفتهاند . از جمله : همین یعقوب بن اسحاق كندى فیلسوف بزرگ عرب كه دانشمند معروف ایرانى ابونصر فارابى شاگرد مكتب وى بوده است ، در مناظره با آن حضرت درمانده گشت و كتابى را كه بر رد قرآن نوشته بود سوزانید و بعدها از دوستداران و در صف پیروان آن حضرت درآمد .
شهادت امام حسن عسكرى (ع):
شهادت آن حضرت را روز جمعه هشتم ماه ربیع الاول سال 260 هجرى نوشتهاند در کیفیت وفات آن امام بزرگوار آمده است : فرزند عبیدالله بن خاقان گوید روزى براى پدرم ( كه وزیر معتمد عباسى بود ) خبر آوردند كه ابن الرضا - یعنى حضرت امام حسن عسكرى - رنجور شده ، پدرم به سرعت تمام نزد خلیفه رفت و خبر را به خلیفه داد . خلیفه پنج نفر از معتمدان و مخصوصان خود را با او همراه كرد . یكى از ایشان نحریر خادم بود كه از محرمان خاص خلیفه بود ، امر كرد ایشان را كه پیوسته ملازم خانه آن حضرت باشند ، و بر احوال آن حضرت مطلع گردند . و طبیبى را مقرر كرد كه هر بامداد و پسین نزد آن حضرت برود ، و از احوال او آگاه شود . بعد از دو روز براى پدرم خبر آوردند كه مرض آن حضرت سخت شده است ، و ضعف بر او مستولى گردیده . پس بامداد سوار شد ، نزد آن حضرت رفت و اطبا را - كه عموما اطباى مسیحى و یهودى در آن زمان بودند - امر كرد كه از خدمت آن حضرت دور نشوند و قاضى القضات ( داور داوران ) را طلبید و گفت ده نفر از علماى مشهور را حاضر گردان كه پیوسته نزد آن حضرت باشند . و این كارها را براى آن مىكردند كه آن زهرى كه به آن حضرت داده بودند بر مردم معلوم نشود و نزد مردم ظاهر سازند كه آن حضرت به مرگ خود از دنیا رفته ، پیوسته ایشان ملازم خانه آن حضرت بودند تا آنكه بعد از گذشت چند روز از ماه ربیع الاول سال 260 ه . ق آن امام مظلوم در سن 29 سالگى از دار فانى به سراى باقى رحلت نمود . بعد از آن خلیفه متوجه تفحص و تجسس فرزند حضرت شد ، زیرا شنیده بود كه فرزند آن حضرت بر عالم مستولى خواهد شد ، و اهل باطل را منقرض خواهد كرد...تا دوسال تفحص احوال او مىكردند .
این جستجوها و پژوهشها نتیجه هراسى بود كه معتصم عباسى و خلفاى قبل و بعد از او - از طریق روایات مورد اعتمادى كه به حضرت رسول الله( ص) مىپیوست ، شنیده بودند كه از نرگس خاتون و حضرت امام حسن عسكرى فرزندى پاك گهر ملقب به مهدى آخر الزمان - همنام با رسول اكرم (ص) ولادت خواهد یافت و تخت ستمگران را واژگون و به سلطه و سلطنت آنها خاتمه خواهد داد . بدین جهت به بهانههاى مختلف در خانه حضرت عسكرى (ع) رفت و آمد بسیار مىكردند ، و جستجو مىنمودند تا از آن فرزند گرامى اثرى بیابند و او را نابود سازند .
به راستى داستان نمرود و فرعون در ظهور حضرت ابراهیم (ع) و حضرت موسى (ع) تكرار مىشد . حتى قابلههایى را گماشته بودند كه در این كار مهم پى جویى کنند.
اما خداوند متعال حجت خود را از گزند دشمنان و آسیب زمان حفظ كرد ، و همچنان نگاهدارى خواهد كرد تا مأموریت الهى خود را انجام دهد.
بارى ، علت شهادت آن حضرت را سمى مىدانند كه معتمد عباسى در غذا به آن حضرت خورانید و بعد ، از كردار زشت خود پشیمان شد . بناچار اطباى مسیحى و یهودى كه در آن زمان كار طبابت را در بغداد و سامره به عهده داشتند ،به ویژه در مأموریتهایى كه توطئه قتل امام بزرگوارى مانند امام حسن عسكرى (ع)در میان بود ، براى معالجه فرستاد البته از این دلسوزیهاى ظاهرى هدف دیگرى داشت ، و آن خشنود ساختن مردم و غافل نگهداشتن آنها از حقیقت ماجرا بود .
احادیثی از امام حسن عسکری(ع) :
1- پرهيز از جدال و شوخى
«لا تُمارِ فَيَذْهَبَ بَهاؤُكَ وَ لا تُمازِحْ فَيُجْتَرَأَ عَلَيْكَ.»:
جدال مكن كه ارزشت می رود و شوخى مكن كه بر تو دلير شوند.
2- تواضع در نشستن
«مَنْ رَضِىَ بِدُونِ الشَّرَفِ مِنَ الَْمجْلِسِ لَمْ يَزَلِ اللّهُ وَ مَلائِكَتُهُ يُصَلُّونَ عَلَيْهِ حَتّى يَقُومَ.»:
هر كه به پايين نشستن در مجلس خشنود باشد، پيوسته خدا و فرشته ها بر او رحمت فرستند تا برخيزد.
3- هلاكت در رياست و افشاگرى
«دَعْ مَنْ ذَهَبَ يَمينًا وَ شِمالاً، فَإِنَّ الرّاعِىَ يَجْمَعُ غَنَمَهُ جَمْعَها بِأَهْوَنِ سَعْى وَ إِيّاكَ وَ الاِْذاعَةَ وَ طَلَبَ الرِّياسَةِ، فَإِنَّهُما يَدْعُوانِ إِلَى الْهَلَكَةِ.»:
آن كه را به راست و چپ رود واگذار! به راستى چوپان، گوسفندانش را به كمتر تلاشى گِرد آوَرَد. مبادا اسرار را فاش كرده و سخن پراكنى كنى و در پىرياست باشى، زيرا اين دو، آدمى را به هلاكت مىكشانند.
4- گناهى كه بخشوده نشود
«مِنَ الذُّنُوبِ الَّتى لا تُغْفَرُ : لَيْتَنى لا أُؤاخَذُ إِلاّ بِهذا. ثُمَّ قالَ: أَلاِْشْراكُ فِى النّاسِ أَخْفى مِنْ دَبيبِ الَّنمْلِ عَلَى الْمَسْحِ الاَْسْوَدِ فِى اللَّيْلَةِ الْمُظْلِمَةِ.»:
از جمله گنـاهانى كـه آمرزيده نشود ايـن است كه [آدمى ] بگويد: اى كاش مرا به غير از اين گناه مؤاخذه نكنند. سپس فرمود: شرك در ميان مردم از جنبش مورچه بر روپوش سياه در شب تار نهانتر است.
5- نزديكتر به اسم اعظم
«بِسْمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ أَقْرَبُ إِلَى اسْمِ اللّهِ الاَْعْظَمِ مِنْ سَوادِ الْعَيْنِ إِلى بَياضِها.»:
«بسم اللّه الرّحمن الرّحيم» به اسم اعظم خدا، از سياهى چشم به سفيدىاش نزديكتر است.
6- دوستى نيكان و دشمنى بدان
«حُبُّ الاْبْرارِ لِلاْبْرارِ ثَوابٌ لِلاْبْرارِ، وَ حُبُّ الْفُجّارِ لِلاْبْرارِ فَضيلَةٌ لِلاْبْرارِ، وَ بُغْضُ الْفُجّارِ لِلاْبْرارِ زَيْنٌ لِلاْبْرارِ، وَ بُغْضُ الاْبْرارِ لِلْفُجّارِ خِزْىٌ عَلَى الْفُجّارِ.»:
دوستى نيكان به نيكان، ثوابست براى نيكان. و دوستى بدان به نيكان، فضيلت است براى نيكان. و دشمنى بدان با نيكان، زينت است براى نيكان. و دشمنى نيكان با بدان، رسوايى است براى بدان.
7- سلام نشانه تواضع
«مِنَ التَّواضُعِ أَلسَّلامُ عَلى كُلِّ مَنْ تَمُرُّ بِهِ، وَ الْجُلُوسُ دُونَ شَرَفِ الَْمجْلِسِ.»:
از جمله تواضع و فروتنى، سلام كردن بر هر كسى است كه بر او می گذرى، و نشستن در پايين مجلس است.
8- خنده بيجا
«مِنَ الْجَهْلِ أَلضِّحْكُ مِنْ غَيْرِ عَجَب.»:
خنده بيجا از نادانى است.
9- همسايه بد
«مِنَ الْفَواقِرِ الَّتى تَقْصِمُ الظَّهْرَ جارٌ إِنْ رَأى حَسَنَةً أَطْفَأَها وَ إِنْ رَأى سَيِّئَةً أَفْشاها.»:
از بلاهاى كمرشكن، همسايه اى است كه اگر كردار خوبى را بيند نهانش سازد و اگر كردار بدى را بيند آشكارش نمايد
- دفاتر نمايندگي ولي فقيه در
-
- شرح وظایف دفتر
- سیره معصومين (عليهم السلام)
-
- حضرت محمد ص
- امام علي ع
- امام حسن ع
- امام حسین ع
- امام سجاد ع
- امام محمد باقر ع
- امام صادق ع
- امام کاظم ع
- امام رضا ع
- امام جواد ع
- امام هادی ع
- امام حسن عسکری ع
- امام مهدی ع
- حضرت فاطمه س
- احکام کشاورزی
-
- کشاورز وعبادت
- کشاورزی واحکام
- زکات
- خمس
- تذکیه حیوانات
- احکام نگاه کردن(مراجع)
- اجزاءحرام حیوانات حلال گوشت
- جزوه احکام کشاورزی
- طبیعت در فقه
- حيوانات حلال گوشت وحرام گوشت
- اوقات شرعی
-
اذان صبح: طلوع خورشید: اذان ظهر: غروب خورشید: اذان مغرب:
مرکز استان: طول جغرافیایی: عرض جغرافیایی: روز: ماه:
- پیگیری درخواست/نامه
-
تعداد افراد آنلاین : 2 |
تعداد اعضای آنلاین : 0 |
بازدید این ماه : 3292 |
بازدید این هفته : 1241 |
بازدید دیروز : 95 |
بازدید امروز : 66 |
بازدید کل : 901924 |
آخرین بروزرسانی: 1399/10/09
آدرس : بجنورد- خیابان مدرس - سازملن جهاد کشاورزی خراسان شمالی- حوزه نمایندگی ولی فقیه- کدپستی : 9417714474 - تلفن : 2252406-0584
Powered by : resaco.net